Ukryj spis treści

Zarządzanie danymi konfiguracji

W przypadku modeli części i złożeń zawierających konfiguracje można zarządzać rozmiarem plików oraz czasem wymaganym do ich zapisania. Można określić i zidentyfikować wybrane konfiguracje, tak aby zawsze były aktualne. Przy każdym zapisywaniu modelu można usuwać dane konfiguracji zapisane w pamięci podręcznej.

Jeśli konfiguracja nie była nigdy aktywowana (na przykład konfiguracja zdefiniowana w tabeli konfiguracji), w modelu uwzględnione są jedynie najbardziej istotne dane definiujące, dotyczące danej konfiguracji. Po pierwszym aktywowaniu konfiguracji generowana jest pełna definicja danych modelu konfiguracji. Ten pełny zestaw danych jest aktualizowany i zapisywany za każdym razem, kiedy użytkownik zapisuje dokument. Domyślnie wygenerowany pełen zestaw danych pozostaje dostępny po każdym otwarciu modelu. Stała dostępność tego pełnego zestawu danych na potrzeby konfiguracji pozwala zaoszczędzić dużo czasu podczas przełączania się do danej konfiguracji z innej. Z każdą aktywowaną konfiguracją zwiększa się jednak rozmiar pliku modelu, jak również czas wymagany do przebudowania i zapisania pliku.

W menedżerze konfiguracji ConfigurationManager obok konfiguracji pojawiają się następujące ikony:
Aktywna konfiguracja Nieaktywne konfiguracje Opis
cfgmgr_green_checkmark.png cfgmgr_checkmark_gray.gif Wskazuje konfigurację, dla której istnieje pełen i aktualny zestaw danych.
cfgmgr_blue_save_disk.png cfgmgr_save_disk_gray.gif Oznaczenie Przebudowa/Zapis. Wskazuje konfigurację, dla której przy następnym zapisywaniu dokumentu przez użytkownika wygenerowany zostanie pełen zestaw danych. Później dane są przebudowywane i zapisywane za każdym razem, kiedy użytkownik zapisuje dokument.

Aby usunąć oznaczenie konfiguracji, należy kliknąć prawym przyciskiem myszy i wybrać Usuń znak Przebuduj/Zapisz. Jej ikona zmienia się na cfgmgr_checkmark_gray.gif lub cfgmgr_dash_gray.gif (w zależności od bieżącego stanu jej danych konfiguracji).

  cfgmgr_dash_gray.gif Wskazuje konfigurację, dla której pełen zestaw danych jest nieaktualny lub nie istnieje.
Po otwarciu modelu w wersji Service Pack 5 lub wcześniejszej wersji SOLIDWORKS:
  • Dostępne są konfiguracje oznaczone jako Przebudowa/Zapis cfgmgr_blue_save_disk.png.
  • Konfiguracje nieoznaczone w ten sposób nie są dostępne.


Wyraź swoje opinie dotyczące tego tematu

SOLIDWORKS docenia wszelkie informacje i uwagi dostarczone przez użytkownika na temat prezentacji, dokładności oraz prawidłowości dokumentacji. Proszę użyć poniższego formularza, aby wysłać komentarze I sugestie na temat tego tematu do naszego zespołu dokumentacyjnego. Zespół dokumentacyjny nie może udzielać informacji na pytania natury technicznej. Proszę kliknąć tutaj, aby uzyskać informacje dotyczące pomocy technicznej.

* Wymagane

 
*Email:  
Temat:   Opinie dotyczące tematów pomocy
Strona:   Zarządzanie danymi konfiguracji
*Komentarz:  
*   Oświadczam, że zapoznałem/zapoznałam się z polityką prywatności, zgodnie z którą moje dane osobowe będą wykorzystywane przez firmę Dassault Systèmes, i niniejszym ją akceptuję

Wydrukuj temat

Wybierz zakres treści do druku:



x

Wykryliśmy że używasz przeglądarki w wersji starszej niż Internet Explorer 7. Dla zoptymalizowanego wyświetlania sugerujemy uaktualnienie przeglądarki do Internet Explorer 7 lub nowszej.

 Nie pokazuj tego komunikatu ponownie
x

Wersja zawartości pomocy w sieci Web: SOLIDWORKS 2015 SP05

Aby wyłączyć pomoc w sieci Web w oprogramowaniu SOLIDWORKS i użyć zamiast tego pomocy lokalnej, należy kliknąć Pomoc > Użyj pomocy SOLIDWORKS w sieci Web.

Aby zgłosić problemy związane z interfejsem lub funkcją wyszukiwania pomocy w sieci Web, należy skontaktować się z lokalnym przedstawicielem pomocy technicznej. Aby wyrazić opinie dotyczące poszczególnych tematów pomocy, należy użyć łącza “Opinie dotyczące tego tematu” na stronie danego tematu.