Metoda návrhu shora dolů

U metody návrhu shora dolů, jeden nebo více prvků dílu jsou definovány pomocí buď rozvržení skici nebo pomocí geometrie jiného dílu.

Záměr návrhu vychází seshora, což je sestava, a přesunuje se dolů na díly. Příklady záměru návrhu zahrnují velikosti prvků, umístění součástí a blízkost k jiným dílům.

Například vytvoříte vodicí čep na plastovém dílu pomocí příkazu Vysunutí,. Zvolíte možnost K povrchu a vyberete dolní stranu obvodové desky, která je jiným dílem. Tento výběr zajistí dostatečnou délku vodícího čepu, aby se dotýkal desky, i kdyby v příštím návrhu došlo ke změně a deska se posunula. Takže délka čepu je určena v sestavě, nikoliv jako statická kóta v dílu.

Metody

Můžete použít následující metody návrhu shora dolů:

  • Jednotlivé prvky lze navrhovat shora dolů odkazováním na jiné díly v sestavě, jako je například vodicí čep.

    V případě metody návrhu zdola-nahoru je díl sestaven v samostatném okně, ve kterém je viditelný pouze tento díl. Můžete však upravovat díly i při práci v okně sestavy. Tím je zajištěna dostupnost geometrie součásti pro odkazování. Příklady geometrie k odkazování zahrnují kopírování nebo kótu k odkazování.

    Tato metoda je užitečná pro většinou statické díly obsahující prvky, které se vztahují na jiné součásti v sestavě.

  • Hotové díly lze sestavit pomocí metod shora-dolů vytvořením nových součástí v kontextu sestavy. Součást, kterou sestavíte, je připojena nebo navázána na již existující součást v sestavě. Geometrie součásti, kterou jste sestavili, je založena na existující součásti.

    Tato metoda se používá pro díly jako jsou svorky nebo upevnění, jejichž tvar a velikost je zcela závislá na jiných dílech.

  • Celá sestava lze navrhnout pomocí metody shora-dolů nejprve vytvořením skici rozložení, která definuje umístění součástí, klíčových kót atd. Poté se vytvoří 3D díly pomocí jedné z výše uvedených metod, takže 3D díly vycházejí ze skici z hlediska své velikosti i umístění.

    Skica je velmi flexibilní a změny ve skice je možné provést velmi rychle. Skica vám umožní vyzkoušet několik verzí návrhu ještě předtím, než vytvoříte 3D geometrii. I po sestavení 3D geometrie vám skica umožní provést spoustu změn na jednom hlavním místě.

Pokyny

  • Kdykoliv vytvoříte díl nebo prvek pomocí metody návrhu shora-dolů, budou současně vytvořeny externí odkazy na geometrii, na kterou se odkazujete.
  • V některých případech může obnova sestav s velkým počtem kontextových prvků (jež tvoří základy návrhu shora-dolů) trvat delší dobu než stejná sestava bez kontextových prvků.
    Software SOLIDWORKS je optimalizován k obnově pouze změněných dílů.
  • Při vytváření kontextových prvků se vyhněte konfliktům vazeb, protože tyto konflikty mohou způsobit, že obnova bude trvat dlouhou dobu a geometrie bude vykazovat neočekávané problémy. Pokud nebudete aplikovat vazby na geometrie vytvořené z kontextových prvků, můžete se těmto konfliktům vyvarovat.