Osvětlení

Ve stínovaném pohledu modelu si můžete upravit směr, intenzitu a barvu světla. Můžete také přidat různé typy zdrojů světla a upravit jejich vlastnosti tak, aby správně osvětlovaly model.

Pomocí změny vzhledu modelu můžete zvýšit nebo snížit efekt vlastností osvětlení.

Typy světla

Rozlišujeme několik typů zdrojů světla:

Okolní světlo

Osvětluje model ze všech směrů stejně. V místnosti s bílými stěnami je hladina okolního světla vysoká, protože světlo se odráží od stěn a dalších předmětů.

Směrové světlo

Pochází ze zdroje, který je od modelu nekonečně vzdálen. Jedná se o sloupcovitý zdroj světla, který se skládá ze souběžných paprsků dopadajících ze stejného směru, jako například slunce.

Bodové světlo

Pochází z velmi malého zdroje umístěného v konkrétních souřadnicích prostoru modelu. Tento typ zdroje světla vyzařuje světlo všemi směry. Účinek je stejný, jako kdyby v prostoru plula malá žárovka.

Kuželové světlo

Pochází z omezeného soustředěného světla s kuželovitým svazkem paprsků, který je nejjasnější ve svém středu. Kuželové světlo může být zaměřeno na konkrétní oblast modelu. Polohu a vzdálenost zdroje světla vzhledem k modelu můžete nastavit, stejně tak i úhel, pod kterým se paprsky šíří.

Výchozí nastavení osvětlení systému

Ve výchozím nastavení složka Světla v části Prostředí, světla a kamery správce DisplayManager obsahuje jedno Okolní světlo a tři Směrová světla. Výchozí světla jsou nastavena scénou.
Když je přidán nástroj PhotoView 360, složka Světla se přejmenuje na Světla SOLIDWORKS a zobrazí se také složka Světla PhotoView 360 . Výchozí osvětlení pro aplikaci PhotoView 360 je Primární osvětlení PhotoView 360 (prostředí scény). Prostředí scény je obrázek s vysokým dynamickým rozsahem (HDR, High Dynamic Range), který obklopuje sféricky prostředí a vytváří realistické světlo a odrazy.
  • Okolní světlo můžete zapnout nebo vypnout, nemůžete jej však odstranit nebo přidat další Okolní světla.
  • Zdroje Směrového světla můžete zapnout, vypnout nebo odstranit. Do modelu lze také přidat další zdroje Směrového světla.
  • Ve výchozím nastavení jsou směrová, bodová a kuželová světla v SOLIDWORKS zapnutá a v nástroji PhotoView 360 vypnutá.
  • Maximální počet zdrojů světla v libovolném dokumentu je 9 (Okolní světlo a osm dalších světel v libovolné kombinaci).