Víceuživatelské prostředí

V prostředí s více uživateli můžete vykonávat správu přístupu pro zápis pro sdílené dokumenty.

Prostředí s více uživateli umožňuje kontrolu přístupu pro čtení a zápis a synchronizaci dvou nebo více uživatelů, kteří pracují současně na stejných souborech. O sdílení souborů hovoříme tehdy, když několik uživatelů současně načte soubor ze stejného umístění.

Místní popisy ve stromu FeatureManager vás informují o tom, zda je díl, sestava, podsestava nebo součást jen pro čtení. Má-li daný dokument otevřen uživatel s právem přístupu pro zápis, v místním popisu se zobrazí jméno tohoto uživatele.

Soubory, které jsou jen pro čtení, budou v poli Otevřít v SOLIDWORKS na záložce Průzkumník souborů v podokně úloh označeny oranžovou barvou.

Soubory, které byly od posledního uložení změněny, budou v poli Otevřít v SOLIDWORKS na záložce Průzkumník souborů na panelu úloh vyznačeny tučně.

Pokud provedete v dokumentu pouze pro čtení nějaké změny, zobrazí se upozornění, že daný dokument je pouze pro čtení.

Možnosti

V nabídce Nástroje > Možnosti > Možnosti systému > Spolupráce:
  • Zapněte prostředí s více uživateli.
  • Když aktivujete možnost Přidat volby víceuživatelského prostředí do kontextových nabídek, můžete používat možnosti Nastavit jen pro čteníZískat přístup k zápisu v místních nabídkách.
  • Uveďte, v jakém časovém intervalu má systém kontrolovat, zda soubory otevřené jen pro čtení nebyly změněny jinými uživateli.

V nabídce Nástroje > Možnosti > Možnosti systému > Vnější odkazy:

  • Chcete-li umožnit ostatním uživatelům pracovat na součástech, zatímco máte otevřenou sestavu, vyberte možnost Otevřít odkazované dokumenty s přístupem jen pro čtení.
  • Pokud nechcete, aby se při každém nastavení dokumentu jen pro čtení objevovalo okno se zprávou, vyberte položku Nevyzvat k uložení odkazovaných dokumentů, které jsou jen pro čtení (zrušit změny).
Když vyberete možnost Nevyzvat k uložení referenčních dokumentů, které jsou jen pro čtení, nebudou odkazy jen pro čtení zobrazeny v okněUložit změněné dokumenty.

Stav pro čtení/pro zápis

Chcete-li určit stav dílu nebo dokumentu sestavy:

  • Klikněte na Soubor > Nastavit jen pro čtení nebo vyberte Soubor > Obdržet přístup pro zápis.

Postup určení stavu součásti sestavy:

  • Pravým tlačítkem klepněte na součást ve stromu FeatureManager nebo v grafické ploše a vyberte Nastavit jen pro čtení nebo Obdržet přístup pro zápis.
Zda je dokument jen pro čtení nebo i pro zápis, můžete také nastavit v okně Načíst znovu.

Znovu načíst

Pomocí této funkce znovu načtete dokument a získáte tak jeho nejnovější verzi. Máte-li například daný dokument otevřen jen pro čtení a jiný uživatel v něm provede změny, můžete tento dokument načíst znovu a prohlédnout si změněnou verzi.