Vytvoření referenčních bodů těžiště

Z bodu těžiště ovšem nelze vytvářet řídící kóty. Můžete ale vytvořit referenční body těžiště, které pak lze použít k definici řídicích kót.

Referenční body těžiště lze vytvářet pouze v dílech.
Referenční bod těžiště je referenční bod vytvořený v aktuálním těžišti dílu. Představuje těžiště všech prvků, které ve stromu návrhu FeatureManager leží nad ním. Poznámky k referenčním bodům těžiště:
  • S tím, jak přidáváte do dílu další prvky, se globální těžiště posouvá, referenční bod těžiště však zůstává v souřadnicích, kde jste jej vytvořili.
  • Pokud upravíte prvky, které jsou ve stromu návrhu nad referenčním bodem těžiště, posune se referenční bod těžiště do nového umístění daného těžištěm všech prvků nad ním.
  • Referenční bod těžiště můžete ve stromu návrhu FeatureManager přetáhnout do jiného umístění. Položka Referenční bod těžiště v grafické oblasti se přesune do odpovídající nové polohy.
  • Můžete vytvořit čidla Měření, která odkazují na body těžiště a referenční body těžiště.
  • Vztahy rodičů a potomků v referenčním bodu těžiště můžete zkoumat tak, že klepnete pravým tlačítkem na tento bod a poté na položku Rodič/potomek.
  • Účinek bodů těžiště a referenčních bodů těžiště můžete ověřit při obnově modelu tak, že kliknete na Nástroje > Vyhodnotit > Vyhodnocení výkonnosti.

Postup vytvoření referenčního bodu těžiště:

Klikněte pravým tlačítkem na položku Těžiště ve stromu FeatureManager nebo v grafické ploše a klikněte na Referenční bod těžiště .
Ve stromu FeatureManager se jako další prvek přidá Referenční bod těžiště .

V grafické oblasti se v aktuálním těžišti zobrazí také Referenční bod těžiště COM_reference_point_feature_GA.gif. Nejprve je jeho ikona skryta za položkou Těžiště . Pokud přidáte do dílu další prvky, Těžiště se posune a ikona bude viditelná.

Příklad: Změna geometrie modelu v dílech, které obsahují body těžiště a referenční body těžiště