Doğrusallaştırılmış Belverme Analizi

İnce modeller, eksenel yükleme altında belverme eğilimi gösterir. Belverme, dışarıdan uygulanan yüklerde hiçbir değişiklik olmaksızın depolanan membran (eksenel) enerjisi bükme enerjisine dönüştüğünde meydana gelen ani deformasyon olarak tanımlanır. Matematiksel olarak, belverme meydana geldiğinde katılık tekil olur. Burada kullanılan Doğrusallaştırılmış belverme yaklaşımı, kritik belverme faktörlerini ve ilişkili belverme mod şekillerini tahmin etmek için bir özdeğer problemini çözer.

Bir model farklı yükleme düzeyleri altında farklı şekillerde belverebilir. Modelin belverme sırasında aldığı şekle, belverme mod şekli denir ve yüklemeye de kritik yük veya belverme yükü denir. Belverme analizi, Belverme iletişim kutusunda belirtilen birden fazla modu hesaplar. Tasarımcılar, en düşük kritik yükle ilişkili olduğu için genellikle en düşük modla (mod 1) ilgilenirler. Belvermenin kritik tasarım faktörü olduğu durumlarda, birden çok belverme modunun hesaplanması modelin zayıf alanlarının konumlandırılmasına yardımcı olur. Mod şekilleri; modeli ya da destek sistemini belirli bir modda belvermeyi önleyecek şekilde değiştirmenize yardımcı olabilir.

Modellerin belverme esnasında ve sonrasındaki davranışını incelemeye yönelik daha kapsamlı bir yaklaşım için doğrusal olmayan tasarım analizi kodlarının kullanılması gerekir.

Belverme Analizi Ne Zaman Kullanılmalı?

Eksenel yönde yüke maruz kalan ince parçalar ve ince bileşenli montajlar, görece küçük eksenel yükler altında belverir. Bu gibi yapılar, gerilimler kritik düzeylerin çok altındayken belverme nedeniyle hasar görebilir. Bu gibi yapılarda, belverme yükü kritik bir tasarım faktörüdür. Yüksek gerilimler nedeniyle hasar daha erken meydana geldiği için yığın yapılarda genellikle belverme analizine gerek duyulmaz.