Bağlantı Elemanı - Rulman

Rulman bağlantı elemanı, bir mille yatak arasında rulmanla sağlanan etkileşimi simüle eder. Bir rulman bağlantı elemanı tanımlamak için mil ve yatak geometrilerini modellemeniz gerekir.

Bir şaftın ayrılmış silindirik yüzleri ile bir yatağın silindirik veya küresel yüzleri arasında bir rulman bağlayıcı tanımlayabilirsiniz.

Bir rulman bağlantı elemanıyla bağlantılı bir milin ve yatağın yüzeyleri birbirine göre deforme olabilir. Mil ve yatak yüzeyleri arasındaki bağıl deformasyon seviyesi, kullanıcı tanımlı bağlantı elemanı rijitliğine bağlıdır.

Tip

Rulman  
Mil için: Silindirik Yüz Tam bir silindirik yüz veya toplamı 360o olan küçük açılardan oluşan eş merkezli silindirik yüzler seçin.
Bu seçim, şaftın rulmanın üzerinde bulunan parçasına denk gelir.
Rulman bağlayıcılarının yalnızca şaftın uygun yüzlerinde tanımlandığından emin olmak için ayrım çizgileri oluşturun. Mil yüzünün tamamını seçerseniz modeli fazla rijit hale getirebilirsiniz.
Yatak için: Silindirik yüz ya da kabuğun dairesel kenarı Bir silindirik yüz, küresel yüz veya dairesel kabuk kenarı (yatak kabuklar halinde modellenmişse) seçin. Bu seçim, yuvanın rulmanın üzerinde bulunan parçasına denk gelir.
     

Bağlantı Tipi:

Dağıtılmış Dağıtılmış tipte modellenen bir rulman bağlantı elemanı, iki düğümlü genelleştirilmiş bir elemanın referans düğümlerini mil ve yatak yüzeylerindeki bir bağlantı düğümü grubuna bağlar. Bir referans düğümü (rulmana dayanan dolu mil kesitinin merkez noktasında bulunur) milin dış yüzeyine bağlanır. İkinci referans düğümü (rulmana dayanan yatak kesitinin merkezinde bulunur) yatağın iç yüzlerine bağlanır. Genelleştirilmiş bir eleman, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi iki referans düğümünü bağlar.

Dağıtılmış bağlantı, bağlantı düğümlerinin hareketini, referans düğümünün sürükleme ve rotasyonu ile sınırlandırır. Dağıtılmış bağlantı, seçili geometrinin (mil veya yatak) bağlantı düğümlerinin birbirine göre hareket etmesini sağlar.

Rijit
Rijit tipte modellenen bir rulman bağlantı elemanının formülasyonu Dağıtılmış tip bağlantı elemanına benzerdir. Rijit formülasyonda tek fark, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi, iki düğümlü ayrı rijit elemanların, referans düğümleri mil ve yatak yüzeylerindeki bağlantı düğümlerine bağlamasıdır.

Seçili geometrideki bağlantı düğümleri (mil veya yatak) birbirine göre hareket etmez.

Yay
Yay tipinde modellenen bir rulman bağlantı elemanı, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi milin yüzey düğümleriyle yatak arasında radyal olarak dağıtılmış yay elemanlarıyla temsil edilir.

Bu yerel yaylar, milin eksen dışı dönüşlerine karşı direnç sağlar.

Bağlantı Elemanı Katılığı

Bu bölüm, genelleştirilmiş bir elemanın iki referans düğümü arasında uygulanan rijitliğin yanı sıra Yay tipi için her bir yaya uygulanan rijitliği kapsamaktadır.

İki düğümlü genelleştirilmiş elemanın her bir referans düğümünün altı serbestlik derecesi vardır. Bu bölümde rulman bağlantı elemanının yanal ve eksenel rijitliğin yanı sıra burulma (isteğe bağlı) ve eğilme (isteğe bağlı) rijitliklerini ayarlayabilirsiniz.

Birimler Gerekli birim sistemini belirler.
  Sert (sonsuz sertlik)

Dağıtılmış ve Rijit Bağlantı Tipi

Genelleştirilmiş elemanın referans düğümlerine çok yüksek rijitlik değerleri uygular.

Yay Bağlantı Tipi

Mil ve yatağın seçili yüzleri arasında radyal olarak dağıtılan her bir yaya çok yüksek rijitlik uygular.

Şaftın seçili yüzü yanal veya eksenel olarak sürüklenemez.

  Esnek

Dağıtılmış ve Rijit Bağlantı Tipi

Genelleştirilmiş elemanın referans düğümleri için sonlu eksenel ve yanal rijitlik tanımlar. Milin seçili yüzü, tanımlanan rijitliğe göre yanal veya eksenel olarak ötelenebilir.

Yay Bağlantı Tipi

Mil ve yatağın seçili silindirik yüzleri arasında radyal olarak dağıtılan yayların rijitliğini belirler.

Dağıtılmış veya Rijit tipte bağlantı elemanları için yanal ve eksenel yönlerde toplam rijitliğin yanı sıra Yay tipiyle tanımlanmış bağlantı elemanları için dağıtılmış radyal (birim alan başına) ve dağıtılmış eksenel (birim alan başına) rijitliği tanımlayabilirsiniz.

Yanal

Uygulanan yükün yönü boyunca yer değiştirmeye karşı direnç gösteren mil yanal rijitliğini (k) uygular.

Yay bağlantı tipinde rulman bağlantı elemanı için milin silindirik yüzünün yanal yer değiştirmesine karşı (uygulanan yükün yönü boyunca) direnç gösteren toplam rijitlik (K) şu denklemle birim alan başına radyal rijitlikle ilişkilendirilir:

K(toplam yanal) = 0,5 * k(radyal / birim alanı) * Alan

Alan = çap * yükseklik * Pi

Eksenel

Mil ekseni boyunca yer değiştirmeye karşı direnç gösteren eksenel rijitliği (k(eksenel)) uygular.

Eğim Sertliği Eğim sertliği, Dağıtılmış ve Rijit bağlantı tipi için kullanılabilir.

Genelleştirilmiş iki düğümlü elemanın referans düğümlerine eğim sertliği uygulayarak milin eğilmesine karşı direnç gösterir.

2024'den önceki sürümlerde bulunan Kendi kendine hizalamaya izin ver seçeneğini yeniden oluşturmak için Eğim sertliği değerini sıfır olarak ayarlayın.
  Şaft rotasyonunu stabilize et Milde sayısal tekilliklere neden olabilecek rotasyonel kararsızlığı (burulmadan kaynaklanan) önlemek için bu seçeneği işaretleyin. Varsayılan Otomatik seçeneğini kabul edebilir veya kullanıcı tanımlı bir burulma rijitliği uygulayabilirsiniz.

Otomatik seçeneği, milin silindirik yüzüne, burulmaya karşı çevresel direnç sağlayan minimum burulma rijitliği uygular.

Bu, şaftın kendi ekseni etrafında serbestçe dönmesini engeller ve tüm kararsızlıkları ortadan kaldırır.

Sembol Ayarları

  Rengi Düzenle Semboller için bir renk seçin.
Sembol boyutu Sembollerin boyunu ayarlayın.
  Önizlemeyi göster Bağlantı elemanı sembollerinin grafik alanında görüntülenmesini açıp kapar.

Notlar

  • Statik, frekans, doğrusal dinamik ve burkulma etütleri için kullanılabilir. Kompozit kabuklar için kullanılamaz.
  • Şaftın rulmanın üzerinde bulunan silindirik yüzlerini tanımlamak için Ayrım Çizgisi aracını kullanın. Örneğin, bir rulman bağlayıcının uygulanacağı aşağıdaki vurgulanan yüzü oluşturmak için Ayrım Çizgisi aracını kullanın.

  • Katı mil yüzeyiyle dairesel kabuk kenarı şeklinde tanımlanmış yatak arasında bir rulman bağlantı elemanı tanımlamak için aşağıdaki örnekte gösterildiği gibi Bağlantı Tipi'ni Rijit olarak ayarlayın.

  • Rulman Bağlantı Elemanı ne zaman kullanılır? Rulman fikstürü, mili taşıyan bileşenlerin milden çok daha rijit olduğunu ve zemine sabitlenmiş sayılabileceğini varsayar. Bu varsayım geçerli değilse ve destek parçalarının esnekliğinin göz önünde bulundurulması gerekiyorsa bağlantıyı simüle etmek için bir rulman bağlayıcı formülasyonu kullanmanız gerekir. Şaftın yanı sıra yatağı da modellemeniz gerekir.

    Aşağıda gösterilen örnekte, milin parçalı silindirik yüzleriyle yatağın küresel yüzleri arasında rulman bağlantı elemanları tanımlanmıştır.