Rulman Yükü Dağılımı

Program uygulanan rulman yükünü bir silindirik yüzün veya bir kabuk kenarının çapraz kesiti boyunca radyal olarak, eşit olmayan bir şekilde dağıtır.

Sinüsoidal Değişiklik

Şekilde, seçiminize bağlı olarak bir silindirik yüzün veya bir kabuk kenarının çapraz kesiti gösterilmektedir. Yarı-uzayın nasıl tanımlandığı hakkında ayrıntılı çizimler için bkz. Rulman Yükleri.

Yükü F ile gösterilen şekilde uygularsınız. Program; yükü, seçili kenarların çevresi ya da seçili yüzlerin çapraz kesiti boyunca her düğüme Fo sinΘ olarak aktarır. Şekilde, aktarılan yükün x ve y bileşeni sırasıyla kırmızı ve yeşil oklarla gösterilmektedir. Fo değeri, kuvvet dengesi ile belirlenir.

n, çevre boyunca düğüm sayısıdır.

Parabolik Dağılım

Parabolik dağılım için yük Fo (1-x2) olarak çevre boyunca her düğüme aktarılır, Fo sin2Θ değerine indirgenir.

Fo değeri, kuvvet dengesi gerekliliğine dayalıdır.

Burada n, çevre boyunca düğüm sayısıdır.

Yukarıdaki örneklerde, kırmızı oklarla gösterilen kuvvetlerin yatay bileşeni, simetrik obje seçimi nedeniyle dengelenir. Meshin de simetrik olduğundan emin olunması yararlı olur.

Simetrik Olmayan Objeler için Uygulanan Ek Kuvvet

Belirtilen rulman kuvveti yönü etrafında simetrik olmayan yüzler veya kenarlar seçerseniz bir ek kuvvet uygulanır. Ek kuvvet, uygulanan rulman kuvvetinin %5'inden daha fazlaysa bir uyarı mesajı görünür.

Aşağıdaki örnekte, seçili obje belirtilen rulman yükü yönünde simetrik değildir. Aktarılan yük P'nin çevre boyunca yatay bileşenlerinin toplamı sıfır değildir.

Ek dengesiz yük şu denklemle hesaplanır:

U.F., dengesiz kuvveti gösterir.

Sinüsoidal yük dağılımı için:

Px = P cosΘ = Fo sinΘ cosΘ

Parabolik yük dağılımı için:

Px = P cosΘ = Fo sin2Θ cosΘ

Dengesiz yükün yüzdesi (U.F./F) x 100 olarak hesaplanır.

Genel olarak, meshin rafine edilmesi ve düğümün konumu, Px'in çevre boyunca değişmesi nedeniyle dengesiz kuvvet hesaplamasını etkilemektedir.