Skrýt obsah

Rovnice v tabulkách a kusovnících

V rovnicích lze zadat výpočty pomocí různých metod:

  • K zadání matematických výrazů použít textové řetězce pevných záhlaví sloupců v kusovníku. V zobrazení rovnice použít jednoduché uvozovky (například 'POLOŽKA Č.' nebo 'POLOŽKA Č.'*'MNOŽ.').
    K pevným záhlavím sloupců kusovníků patří Položka č., Množ. a Číslo dílu.
  • V rovnicích používejte uživatelské vlastnosti. Když vyberete uživatelskou vlastnost, zobrazí se v jednoduchých zpětných uvozovkách v zobrazení rovnice (například `Cena`).
  • Před položkou záhlaví sloupce používejte symbol # (například #'ČÍSLO DÍLU'). Tato syntaxe ignoruje v rovnici nečíselný text. Není-li tato syntaxe použita a položka obsahuje nečíselné znaky, hodnota se zobrazí jako 0,0.
  • Běžné textové řetězce, jež nereprezentují záhlaví sloupců, zadávejte v dvojitých uvozovkách (například "$").
  • Funkce IF vrátí jednu hodnotu, je-li podmínka pravda, a druhou hodnotu, je-li podmínka nepravda. Funkci IF zadávejte pomocí středníků jako oddělovače výsledků funkcí IF takto:
    IF(testovaná_podmínka; hodnota_je-li_testovaná_podmínka_pravda; hodnota_je-li_testovaná_podmínka_nepravda)

    Příklad:

    Rovnice:

    IF('POPIS'<>""; 'POPIS'; "-")
    

    Výsledek:

    hodnota položky POPIS (není-li prázdná) nebo "-".

    Pro testovanou podmínku ve funkci IF lze používat podmíněné operátory:

    Symbol Popis Příklad
    = Rovno 'Popis' = "" (vlastnost popisu je prázdná)
    > Je větší než 'Množ.' > 2
    < Je menší než `Délka` < 2
    <= Je menší nebo rovno  
    >= Je větší nebo rovno  
    <> Není rovno 'POPIS'<>"" (vlastnost popisu není prázdná)
  • Funkce Součet, Průměr, Počet, Max a Min slouží k operacím na hodnotách buněk tabulky. Například Ave(A1,A5) zobrazí průměr hodnot buněk A1 a A5.
  • K označení operací na řádcích či sloupcích lze použít syntaxi s dvojtečkou včetně čísel buněk. Například SUM(A1:A5) sečte hodnoty buněk A1 až A5.
  • K násobení, sčítání, dělení a odečítání lze používat symboly *, +, / a -.


Vyjádřete svůj názor na toto téma

SOLIDWORKS uvítá vaše názory ohledně prezentace, přesnosti a obsahu dokumentace. Pomocí níže uvedeného formuláře zašlete komentáře a doporučení k tomuto tématu přímo dokumentačnímu týmu. Dokumentační tým nebude odpovídat na otázky související s technickou podporou. Klepnutím zde získáte informace o technické podpoře.

* Povinné

 
*Email:  
Předmět:   Váš názor na témata nápovědy
Stránka:   Rovnice v tabulkách a kusovnících
*Komentář:  
*   Prohlašuji, že jsem si přečetl/a a souhlasím se zásadami ochrany osobních údajů, podle kterých bude společnost Dassault Systèmes zpracovávat moje osobní údaje

Tisk tématu

Zvolte rozsah, který se má tisknout:

x

Zjistili jsme, že používáte starší verzi prohlížeče než je Internet Explorer 7. Pro optimální zobrazení vám doporučujeme, aby jste upgradovali na Internet Explorer 7 nebo novější.

 Příště tuto zprávu nezobrazovat
x

Verze nápovědy na webu: SOLIDWORKS 2015 SP05

Chcete-li vypnout webovou nápovědu v rámci SOLIDWORKS a raději používat místní nápovědu, klikněte na Nápověda > Použít SOLIDWORKS nápovědu na webu.

Problémy s uživatelským rozhraním a vyhledáváním v nápovědě na webu nahlaste zástupci místní technické podpory. Zašlete váš názor na individuální témata nápovědy prostřednictvím odkazu “Váš názor na toto téma” na každé straně.