Kalıp Tasarımı

Kalıp oluşturma işlemini kontrol eden bir dizi entegre araçları kullanarak bir kalıp oluşturabilirsiniz. SOLIDWORKS veya kalıplanacak içe aktarılan parça modellerindeki eksiklikleri analiz etmek ve düzeltmek için bu kalıp araçlarını kullanabilirsiniz.

SOLIDWORKS'le Kalıp Tasarımı konulu eCourse'ta tam eğitim içeriğine erişebilirsiniz (MySolidWorks Professional'ı satın almanızı gerektirir).

Kalıp araçları ilk analizden kalıp ayırmaya kadar çeşitli araçları kapsar. Kalıp ayırmanın sonucu, kalıplanmış parça için ayrı ayrı gövdeler, yani maça, boşluk ve yan maça gibi diğer ek gövdeler içeren çok gövdeli bir parçadır. Çok gövdeli parça dosyası, tasarım amacınızı uygun bir konumda depolar. Kalıplanmış parça üzerindeki değişiklikler otomatik olarak kalıplama gövdelerine yansıtılır.

İşlem aşağıdaki gibidir:
Draft Analizi Parçanın kalıplamadan uygun şekilde çıkarılmasını temin etmek için modelin yüzlerini yeterli draft için inceler.
Tersaçı Analizi Parçanın çıkarılmasını engelleyen sıkışmış alanları saptar.
Ayrım Hattı Analizi Olası ayrım hatlarını görüntülemek ve optimize etmek için pozitif ve negatif draft arasında geçişleri analiz eder.
Ayrım Hatları Bu aracın iki işlevi vardır:
  • Belirttiğiniz açıya bağlı olarak modelinizde draftınızın olduğunu doğrular.
  • Ayrım yüzeyi oluşturmak için kullandığınız bir ayrım hattı oluşturur. Ayrım Hatları aracı, bir kenarı seçip Yay komutuyla sistemi tüm kenarlara yayma seçeneğini sunar.
Kapatma Yüzeyleri Kalıplanmış parçadaki açık delikleri kapatmak için yüzey yamaları oluşturur.
Ayrım Yüzeyleri Kalıp boşluğunu maçadan ayırmak için ayrım hattından ekstrüze eder. Ayrıca bir kenetleme yüzeyi oluşturmak için ayrım yüzeyi kullanabilirsiniz. Bkz. Geçişme Yüzeyi.
Kurallı Yüzey Alınan modellerde yüzeylere draft ekler. Ayrıca, bir kenetleme yüzeyi oluşturmak için Kurallı Yüzey aracını kullanabilirsiniz.
Erkek ve Dişiyi Oluştur Daha önce izlenen adımlara bağlı olarak maça ve boşluk gövdeleri oluşturur.

Katı Gövdeler bölümünde gövdeye sağ tıklayıp Yeni Parçaya Yerleştir'i seçerek her kalıp ayırma gövdesini ayrı bir parça belgesine kaydedebilirsiniz. Ardından yeni parçaları bir montaja ekleyin. Burada destekleyici diğer donanımı ekleme, montaj ilişkileri oluşturma gibi işlemler yapabilirsiniz. Yeni parçaların orijinal modele dış referansları vardır, böylece kalıplanmış parçalar üzerindeki değişiklikler montajdaki donanım parçalarına otomatik olarak yansıtılır.

Kalıp Araçları araç çubuğu, Ölçek ve Yüzü Taşı gibi kalıp işleminde yaygın olarak kullanılan ek araçların yanı sıra Düzlemsel Yüzey ve Yüzeyi Ör gibi yüzey modelleme araçlarını da içerir.
Kalıp Tasarım Araçlarına Genel Bakış konusunda çeşitli kalıp araçlarını ne zaman ve nasıl kullanacağınıza ilişkin daha fazla bilgi bulabilirsiniz.