Yukarıdan Aşağıya Tasarım

Yukarıdan aşağıya tasarımda, bir parçanın bir veya daha fazla unsuru, montajdaki, bir yerleşim çizimi veya başka bir parçanın geometrisi gibi bir şeyle tanımlanır.

Tasarım amacı, üstten yani montajdan gelir ve aşağıya, parçalara doğru devam eder. Tasarım amacının örnekleri arasında, unsur boyutları, bir montaja bileşen yerleştirme ve diğer parçalara olan yakınlık yer alır.

Örneğin, Ekstrüzyon komutunu kullanarak bir plastik parçada bir tespit pimi oluşturun. Yüzeye Kadar seçeneğini belirleyin ve bir devre kartının farklı bir parça olan alt kısmını seçin. Bu seçim ile tespit piminin uzunluğu, gelecekteki bir tasarım değişikliğinde kartın yeri değiştirilse bile karta dokunmaya yetecek uzunluğa getirilir. Pimin uzunluğu montajda tanımlanır, parçadaki statik bir boyut tarafından tanımlanmaz.

Yöntemler

Şu yukarıdan aşağıya yöntemleri kullanabilirsiniz:

  • Bireysel unsurlar, tespit pimi örneğinde olduğu gibi, montajda diğer parçalar referans alınarak yukarıdan aşağıya tasarlanabilir.

    Aşağıdan yukarıya tasarımda parça, yalnızca parçanın göründüğü ayrı bir pencerede oluşturulur. Ancak montaj penceresinde çalışırken parçaları düzenleyebilirsiniz. Bu durum, bileşenlerin geometrisini referans almaya uygun hale getirir. Referans alınacak geometri örnekleri arasında kopya veya ölçülendirme yer alır.

    Bu yöntem, çoğunlukla statik olan ancak diğer montaj bileşenleriyle arabirim oluşturan unsurlar için faydalıdır.

  • Komple parçalar, montajın bağlamı içerisinde bileşenler oluşturularak yukarıdan aşağı yöntemlerle oluşturulabilir. Oluşturduğunuz bileşen, montajda mevcut olan başka bir bileşene bağlanır veya aralarında montaj ilişkisi kurulur. Oluşturduğunuz bileşenin geometrisi mevcut bileşene dayanır.

    Bu yöntem, şekillerinin ve boyutlarının tanımlanması için çoğu zaman veya tamamen başka parçalara bağımlı olan braketler ve fikstürler gibi parçalar için faydalıdır.

  • Tüm bir montaj, önce bileşenlerin konumlarını, önemli ölçülendirmeleri vb. tanımlayan bir yerleşim çizimi oluşturularak yukarıdan aşağıya tasarlanabilir. Ardından yukarıdaki yöntemlerden biri kullanılarak 3B parçalar oluşturulur ve 3B parçaların boyut ve konum için çizimi izlemeleri sağlanır.

    Çizimin hızı ve esnekliği, 3B geometri oluşturmadan önce tasarımın çeşitli versiyonlarını denemenizi sağlar. 3B geometriyi oluşturduktan sonra bile çizim, çok sayıda değişikliği tek bir merkezi konumda yapmanızı sağlar.

Düşünülecek hususlar

  • Yukarıdan aşağıya teknikleri kullanarak bir parça veya unsuru her oluşturduğunuzda, referans verdiğiniz geometriye dış referanslar oluşturulur.
  • Bazı durumlarda, çok sayıda bağlam içi unsura sahip montajlar (bu montajlar, yukarıdan aşağıya tasarımın temelini oluşturur), aynı montajın bu unsurlar olmadan yeniden oluşturulmasından daha uzun sürebilir.
    SOLIDWORKS, yalnızca değiştirilmiş olan parçaları yeniden oluşturacak şekilde optimize edilmiştir.
  • Bağlam içi unsurlar oluştururken, yeniden oluşturma sürelerinin uzamasına ve beklenmedik geometri davranışına neden olabilecekleri için montaj ilişkisi çakışmaları oluşturmayın. Bağlam içi unsurlarla oluşturulmuş geometriye montaj ilişkisi oluşturmayarak bu çakışmaları önleyebilirsiniz.