von Mises Plastisite Modeli

Akma kriteri şu formda yazılabilir:

Burada sigma_bar, etkin gerilimdir ve σ Y, tek eksenli testlerden akma gerilimidir. von Mises modeli metallerin davranışını açıklamak için kullanılabilir. Bu malzeme modeli kullanılırken aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulmalıdır:
  • Küçük yer değiştirme veya büyük yer değiştirme kullanıldığında küçük gerinim plastisitesi varsayılır.
  • İlişkili bir akış kuralı varsayımı yapılır.
  • Hem izotropik hem de kinematik sertleştirme kuralları bulunur. Deviatorik uzaydaki akma yüzeyinin yarıçapı ve merkezinin, yükleme geçmişine göre farklılık gösterebileceği durumlarda izotropik ve kinematik sertleştirmenin doğrusal bir kombinasyonu uygulanır.

RK parametresi, kinematik ve izotropik sertleştirmenin oranını tanımlar. Saf izotropik sertleştirme için RK parametresinin değeri 0'dır. Akma yüzeyinin yarıçapı genişler fakat merkezi deviatorik uzayda sabit kalır. Saf kinematik sertleştirme için RK parametresinin değeri 1'dir. Akma yüzeyinin yarıçapı sabit kalırken merkezi deviatorik uzayda hareket edebilir.

Plastisite için iki doğrusal ya da çoklu doğrusal tek eksenli gerilim-gerinim eğrisi girilebilir. İki doğrusal gerilim-gerinim eğrisi tanımı için Malzeme iletişim kutusundan akma mukavemeti, elastisite modülü ve teğet modülü girilir. Çoklu doğrusal gerilim-gerinim eğrisi tanımı için bir gerilim-gerinim eğrisi tanımlanmalıdır.

Bir gerilim-gerinim eğrisi tanımlanırken, eğri üzerindeki ilk nokta malzemenin akma noktası olmalıdır. Elastisite modülü, Akma mukavemeti vb. malzeme özellikleri, varsa gerilim-gerinim eğrisinden alınır; Malzeme iletişim kutusundaki malzeme özellikleri tablosundan alınmaz. Tablodan sadece Poisson oranı (NUXY) alınır.

Düşürme testi etütleri, plastisite için sadece iki doğrusal gerilim-gerinim eğrilerini kullanabilir. Bir çoklu doğrusal gerilim-gerinim eğrisi tanımlarsanız ve bir düşürme testi etüdü yürütürseniz çözücü bunu yok sayar.

İki doğrusal gerilim-gerinim eğrisi tanımına yönelik akma mukavemeti ve elastisite modülü parametreleri, termoplastik analiz gerçekleştirmek üzere sıcaklık eğrileriyle ilişkilendirilebilir. Termoplastiklik, kabuk elemanlarıyla kullanılamaz.

Huber-von Mises modeli, katı (draft ve yüksek kaliteli) ve kalın kabuk (draft ve yüksek kaliteli) elemanlarla birlikte kullanılabilir.

NR (Newton-Raphson) yinelemeli yönteminin kullanılması önerilir.

Plastik bir malzeme için tipik gerilim-gerinim eğrisi: