İçindekiler'i Gizle

Deformasyona Genel Bakış

Deformasyon unsurunu, yerel bir bölgede veya küresel olarak, modelleri oluştururken kullanılan çizim veya unsur sınırlandırmaları olmadan karmaşık yüzeylerde veya katı modellerdeki şekilleri değiştirmek için kullanın.  

Deformasyon organik veya mekanik neredeyse tüm modelleri değiştirmek için basit bir yol sağlar ve tasarım konseptleri oluştururken veya aksi takdirde geleneksel çizim, unsur veya geçmiş düzenleme kullanılarak çok uzun sürecek karmaşık modellerde geometrik değişiklikler yapmak için kullanışlıdır.

Deformasyon unsurunu hem SolidWorks modellerine, hem de alınan modellere uygulayabilirsiniz.

Üç çeşit deformasyon tipi mevcuttur:

  • Nokta

  • Eğriden eğriye

  • Yüzey itme

Deformasyon - Nokta

Nokta deformasyonu karmaşık şekilleri değiştirmenin en basit yoludur. Bir model yüzü, yüzey, kenar, tepe noktası ya da uzamda bir nokta seçip deformasyonu kontrol edecek bir uzaklık ve küresel yarıçap seçin.  

Gerekirse ek yüzler ve gövdeler de seçebilirsiniz. PropertyManager seçenekleri hakkında detaylı bilgi için Deformasyon - Nokta Seçenekleri'ne bakın. Nokta seçeneğiyle model deformasyonunun ek örnekleri için bkz. Deformasyon - Nokta Örnekleri.

Yüzdeki nokta deformasyonu örneği

Çok gövdeli parçada nokta deformasyonu örneği

Çok gövdeli parçada nokta deformasyonu önizlemesi - üç gövde seçildi

Çok gövdeli parçada nokta deformasyonunun sonucu

Deformasyon - Eğriden Eğriye

Eğriden eğriye deformasyon karmaşık modelleri değiştirmenin daha kesin bir yoludur. Objeleri, geometriyi eğri, kenar, kesit eğrisi, çizim eğrisi vb. seti olabilen başlangıç eğrilerinden hedef eğrileri setine haritalayarak deforme edin.

bir bıçak sapının eğriden eğriye deformasyonu          

teğet eşleşme kullanarak bir pistonun eğriden eğriye deformasyonu

Deformasyon şekillerini kontrol etme seçenekleri şunları yapmanızı sağlar:

  • Hareket etmemeleri için kenarları ve yüzleri sabitlemek.

  • Deformasyona ek yüzler ve gövdeler eklemek.

  • Katılık ve şekil doğruluğunu ayarlamak.

Hedef eğri bir yüz veya yüzey kenarıysa konum devamlılığı (keskin bir geçiş) veya teğetlik (pürüzsüz geçiş) kullanarak deformasyon modelinin ilk kenarlarını eşleştirebilirsiniz.  

PropertyManager seçenekleri hakkında detaylı bilgi için bkz. Eğriden Eğriye Deformasyon Seçenekleri. Eğriden eğriye seçeneğiyle model deformasyonunun ek örnekleri için bkz. Eğriden Eğriye Deformasyon Örnekleri.

Deforme edilecek hedef eğrisi ve gövde

Uygulanan eğriden eğriye deformasyon

Eğriden eğriye sonuç

Deformasyon - Yüzey İtme

Yüzey itme deformasyonu araç gövdesi yüzeyleriyle yerini değiştirerek (iterek) hedef gövdelerin yüzeylerini değiştirir. Hedef gövde yüzeyleri, deformasyondan önce ve sonra her hedef yüzey arasından bire bir karşılığı korurken araç gövdesi yüzeylerini yakınsar.

bir araba panosunun yüzey itme deformasyonu  

Yüzey itme deformasyonu nokta deformasyonuyla karşılaştırıldığında deformasyon şekli üzerinde daha etkili kontrol sağlar. Ayrıca araç gövdesi şekillerine göre belli unsurlar oluşturmak için tahmin edilebilir bir yoldur. Araç gövdelerini yerleştirmek için tam koordinatlar belirleyebilir veya bunları grafik alanında bir triad ile dinamik olarak hareket ettirebilirsiniz. Araç gövdesi için bir itme yönü, deforme edilecek hedef gövdeler, bir araç gövdesi veya gövdeleri ve hedef ve araç gövdelerinin kesiştiği yerde deformasyon şeklini tanımlamak için bir deformasyon sapma değeri (radyusa benzer) seçersiniz.

Yüzey itme deformasyonunu serbest biçimli yüzeyler, donanım, plastik, yumuşak paketleme, sac levha ve araç gövdesi özelliklerinin var olan tasarımlara dahil edilmesinin işe yaradığı başka uygulamalar tasarlamak için kullanın.

Araç gövdesi yöntemini kullanarak modellere kesin değişiklikler yapmak için kullanıcı tanımlı boşluk ve kalınlıklarla tam ötelemeler oluşturan Girinti aracına bakın.

PropertyManager seçenekleri hakkında detaylı bilgi için Deformasyon Yüzey İtme Seçenekleri'ne bakın. Yüzey itme seçeneğiyle model deformasyonunun ek örnekleri için bkz. Deformasyon Yüzey İtme Örnekleri.

Yüzey itme - araç gövdesi (yeşil) ve deformasyon hedefi

Yüzey itme sonucu



Bu başlık hakkında geribildirimde bulunun

SOLIDWORKS; dokümantasyonun sunumu, doğruluğu ve bütünlüğü hakkında geribildiriminizi almaktan memnuniyet duyar. Bu başlık ile ilgili yorum ve önerilerinizi, aşağıdaki formu kullanarak doğrudan dokümantasyon takımımıza yollayın. Dokümantasyon takımı teknik destek sorularına yanıt veremez. Teknik destek ile ilgili bilgiler için buraya tıklayın.

* Gerekli

 
*Email:  
Konu:   Yardım Başlıkları Hakkında Geribildirim
Sayfa:   Deformasyona Genel Bakış
*Yorum:  
*   Kişisel Bilgilerimin Dassault Systèmes tarafından kullanılacağının belirtildiği gizlilik politikasını okuduğumu ve kabul ettiğimi onaylıyorum

Yazdırma Başlığı

Yazdırılacak içeriğin kapsamını seçin:

x

Internet Explorer 7'den daha eski bir tarayıcı sürümünü kullandığınızı tespit ettik. Optimize edilmiş görünüm için tarayıcınızı Internet Explorer 7 veya daha yenisine yükseltmenizi öneririz.

 Bu mesajı bir daha asla gösterme
x

Web Yardım İçerik Sürümü: SOLIDWORKS 2011 SP05

SOLIDWORKS içindeki Web yardımını devre dışı bırakmak ve onun yerine yerel yardımı kullanmak için Yardım > SOLIDWORKS Web Yardımını Kullan öğelerine tıklayın.

Web yardımı arabirimi ve araması ile ilgili karşılaştığınız sorunları lütfen yerel destek temsilcinize bildirin. Yardım başlıkları hakkında ayrı ayrı geri bildirimde bulunmak için ilgili başlığın sayfasından "Bu başlık hakkında geribildirim" bağlantısına tıklayın.