Skrýt obsah

O vazebních primitivech

Vazební primitiv je typ vazby, která omezuje nanejvýše dva stupně volnosti. Výměnou vazby za vazební primitivum můžeme odstranit nadbytečná omezení součásti tak, že na ní omezujeme body volnosti jeden po druhém.

Pokud chceme na modelu minimalizovat omezení a snížit počet nadbytečných vazeb, zkusíme nejprve seskupit pevné komponenty do pevných skupin a panty tvořené vazbami nahradit vazbami pantů. Abychom na modelu dále snížili omezení, zkusíme použít vazební primitivy jako náhradu za ostatní vazby.
Počet a typ omezení stupňů volnosti aplikovaného na součást vazebním primitivem ukazuje následující tabulka.
Vazební primitivum Počet omezených stupňů volnosti Výběry vazby
Bod/Rovina 1 Posuvný Bod sjednocený s rovinou
Bod/přímka 2 Posuvný Bod sjednocený s přímkou
Kolmá 1 Rotační Přímka kolmá na přímku
Rovnoběžné osy 2 Rotační Přímka rovnoběžná s jinou přímkou
Přímka/Rovina

1 Posuvný

1 Rotační

Přímka sjednocená s rovinou
Náhrada vazeb vazebními primitivy je ruční proces, který vyžaduje detailní porozumění pohybu, kterého chceme dosáhnout. Abychom optimalizovali snížení omezení, je třeba vazební primitiva správně umístit.

Např. posuvník a tyč se čtvercovým profilem lze spojit dvojicí sjednocených vazeb Rovina/Rovina, kdy každá z vazeb odkazuje na jednu ze dvou pravoúhlých ploch tyče. Tato vazba Rovina/Rovina představuje nadbytečné omezení, protože rotaci okolo osy tyče omezují obě plochy zároveň.

Plane in Planecropped.png

Jestliže nahradíme jednu ze sjednocených vazeb Rovina/Rovina vazebním primitivem typu Přímka/Rovina, nadbytečná vazba zmizí.

Line In Plane2.png

Upozornění: Klepnutím na Zpět se vrátíte na předchozí téma.


Vyjádřete svůj názor na toto téma

SOLIDWORKS uvítá vaše názory ohledně prezentace, přesnosti a obsahu dokumentace. Pomocí níže uvedeného formuláře zašlete komentáře a doporučení k tomuto tématu přímo dokumentačnímu týmu. Dokumentační tým nebude odpovídat na otázky související s technickou podporou. Klepnutím zde získáte informace o technické podpoře.

* Povinné

 
*Email:  
Předmět:   Váš názor na témata nápovědy
Stránka:   O vazebních primitivech
*Komentář:  
*   Prohlašuji, že jsem si přečetl/a a souhlasím se zásadami ochrany osobních údajů, podle kterých bude společnost Dassault Systèmes zpracovávat moje osobní údaje

Tisk tématu

Zvolte rozsah, který se má tisknout:

x

Zjistili jsme, že používáte starší verzi prohlížeče než je Internet Explorer 7. Pro optimální zobrazení vám doporučujeme, aby jste upgradovali na Internet Explorer 7 nebo novější.

 Příště tuto zprávu nezobrazovat
x

Verze nápovědy na webu: SOLIDWORKS 2013 SP05

Chcete-li vypnout webovou nápovědu v rámci SOLIDWORKS a raději používat místní nápovědu, klikněte na Nápověda > Použít SOLIDWORKS nápovědu na webu.

Problémy s uživatelským rozhraním a vyhledáváním v nápovědě na webu nahlaste zástupci místní technické podpory. Zašlete váš názor na individuální témata nápovědy prostřednictvím odkazu “Váš názor na toto téma” na každé straně.