Yönleri Belirtme

Yönlerin belirtilmesi genellikle model tanımlama ya da sonuçların görüntülenmesi sırasında gereklidir. Model tanımlama sırasında yönler ortotropik malzeme özelliklerini, kısıtlamaları ve yükleri tanımlamak için kullanılır. Sonuçların görüntülenmesi sırasında yer değiştirmeleri, gerilimler, gerinimler ve belirli yönlerdeki ısı akışı gibi yönle ilgili sonuçları görüntülemek için yönlere gerek duyulur.

Yükleri uygularken veya sıfır olmayan kısıtlamalar belirtirken, pozitif yönleri tanımlamak için PropertyManager'daki Önizlemeyi göster seçeneğini kullanın. Ters yönlerde yükler uygulamak için negatif değerler girin.

Bir montajda, montajdan ya da referans verilen bileşenlerinden veya alt montajlarından referans geometriyi kullanabilirsiniz.
Referans Düzlemini Kullanma Bir referans düzlemi (veya düzlemsel yüz), kendi düzleminde iki yön ve düzleme dik olan üçüncü bir yön tanımlar. Düzlemdeki iki yöne Düzlem yönü 1 ve Düzlem yönü 2 adı verilir. Bunlar düzlemin sınırlarına paraleldir ve program tarafından dahili olarak atanırlar. Bu yönler değiştirilemez.

Kısıtlamalar ve yükler uygularken Düzlem Yönü 1 ve Düzlem Yönü 2'yi tanımlamak için Önizlemeyi göster öğesini seçin. Yük veya kısıtlama sembollerinin okları, pozitif Düzlem Yönü 1, Düzlem Yönü 2'ye işaret eder ve düzlem yönlerine diktir.

Dik yönü sağ el kuralıyla belirleyebilirsiniz: Baş parmak pozitif Düzlem Yönü 1'i, işaret parmağı pozitif Düzlem Yönü 2'yi, orta parmak ise pozitif dik yönü işaret eder.

Malzeme özelliği yönleri için Yön 1 X-yön ile, Yön 2 Y-yön ile düzleme dik yönü ise Z-yön ile hizalanır.
Referans geometri olarak Ön, Sağ ve Üst düzlemi kullanma. Tabloda, referans geometri olarak Ön, Sağ veya Üst düzlemi seçtiğinizde global koordinat sistemine göre yön oryantasyonu listelenir.
Ön Düzlem Dir 1, global X yönü ile hizalanır.

Dir 2, global Y yönü ile hizalanır.

Düzleme dik olan yön, global Z yönü ile hizalanır.

Sağ Düzlem Dir 1, global Z yönü ile hizalanır.

Dir 2, global Y yönü ile hizalanır.

Düzleme dik olan yön, global X yönü ile hizalanır.

Üst Düzlem Dir 1, global X yönü ile hizalanır.

Dir 2, global Z yönü ile hizalanır.

Düzleme dik olan yön, global Y yönü ile hizalanır.

Koordinat Sistemleri Bir koordinat sistemi 3 yönü tanımlar: X, Y ve Z. Global koordinat sistemi adı verilen, yazılım tarafından kullanılan varsayılan koordinat sistemi Düzlem1'i temel alır (Ön Düzlem). Global koordinat sisteminin orijini, parça veya montajın orijininde bulunur. Düzlem1, FeatureManager tasarım ağacında görünen en üstteki referans düzlemidir. Referans triadı global X, Y ve Z yönlerini gösterir. Diğer tüm koordinat sistemlerine yerel koordinat sistemleri denir.

Ekle > Referans Geometrisi > Koordinat Sistemi öğesini kullanarak bir yerel koordinat sistemi tanımlayabilirsiniz.

Referans Eksenini Kullanma Referans ekseni bir radyal yön, bir çevresel yön ve bir eksenel yön tanımlar. Kısıtlamalar ve yükler uygularken pozitif yönleri belirlemek için PropertyManager'daki Önizlemeyi göster onay kutusunu işaretleyin. Zıt yön için negatif değerler kullanın.
Bir çevresel sürükleme belirtirken radyan cinsinden bir açı (Θ) belirtirsiniz. Bu, çevresel yöndeki sürüklemeyi (v) şuna ayarlar: v = r.Θ; burada r, kısıtlamanın uygulandığı düğümün referans eksenine göre yarıçapıdır.

Referans eksenine göre deformasyon sonuçlarını görüntülerken yer değiştirme vektörleri Ur, Ut ve UZ olarak raporlanır; burada r harfi radyal yönü; t harfi teğet yönü ve z harfi eksenel yönü belirtir. Bu r- t -z sistemi, her bir düğümün orijinal yapılandırmasına görelidir.

Bir çeyrek halka örnek olarak düşünüldüğünde A düğümünün orijinal konumundan B konumuna taşındığını ve doğrusal olmayan bir çözümün ucundaki yer değiştirme vektörünün u ile tanımlandığını düşünelim. Program, Ur radyal yer değiştirmesi için A düğümünün orijinal radyal yönünde negatif bir değer ve teğet yönü için A düğümünün orijinal teğet yönünde pozitif bir Ut değeri bildirir. Ur değerinin halkanın genişlemesini (veya daralmasını) ve Ut değerinin halkanın dönüşünü belirtmesi gerekmediğini unutmayın.

Silindirik Yüz Kullanma Referans eksenine benzer şekilde kullanılır. Silindirik yüzün ekseni, referans eksen olarak kullanılır.
Düz Kenar Kullanma Düz kenar, bir yön tanımlar. Kısıtlamalar ve yükler uygularken pozitif yönü belirlemek için PropertyManager'daki Önizlemeyi göster onay kutusunu işaretleyin.