Topoloji Etüdü

Belirlenmiş optimizasyon hedefini ve geometrik sınırlandırmaları sağlayacak bir bileşenin tasarım yinelemelerini keşfetmek için bir Topoloji etüdü kullanın.

SOLIDWORKS Simulation Professional ve SOLIDWORKS Simulation Premium'da bulunur.

Topoloji etüdü, parçaların parametrik olmayan topoloji optimizasyonunu gerçekleştirir. Topoloji optimizasyonu, maksimum tasarım alanıyla başlayıp (bileşen için izin verilen maksimum boyutu gösterir) ve uygulanan tüm yükleri, fikstürleri ve üretim sınırlandırmalarını dikkate alır ve malzemeyi yeniden dağıtarak maksimum izin verilen geometri sınırları içinde yeni bir malzeme düzenini amaçlar. Optimize edilmiş bileşen, gerekli tüm mekanik ve üretim gerekliliklerini karşılar.

Örneğin, bir araç kaputunun açılma mekanizmasının parçasını aşağıdaki mavi resimde gösterildiği gibi güç ve ağırlık açısından optimize edebilirsiniz (görüntü sağlayıcı: Ring Brothers LLC).

Bir Topoloji etüdü ile en iyi sertlik-ağırlık oranını bulmak, kütleyi minimuma indirmek veya bir bileşenin maksimum yer değiştirmesini azaltmak için bir tasarım hedefi belirleyebilirsiniz.
Bileşeninizin ilk optimize edilmiş şeklini elde etmek için En iyi Sertlik ve Ağırlık oranı hedefi ile işleme başlayın.

Optimizasyon hedefine ek olarak, üretim süreçlerini yerine getirmek ve gerekli mekanik özellikleri sağlamak için maksimum sapma ve kaldırılan kütlenin yüzdesi gibi tasarım sınırlandırmaları tanımlarsınız. Başarılı bir Topoloji etüdü çalışması için yinelenen optimizasyon süreciyle ulaşılan tasarım teklifi, girilen tüm yapısal ve üretim gereksinimlerini karşılar.

Etüt PropertyManager'ında, Topoloji Etüdü'nü seçin.

Bir Topoloji etüdü ayarlamak için şunları tanımlarsınız:

Maksimum Boyutlu Model

Topoloji optimizasyonunu gerçekleştirmek için tek bir gövde seçin. Gövdenin ilk geometrisi Maksimum Boyutlu Model olarak anılır.

Bir Hedef

Optimizasyon hedefi, optimizasyon algoritmasının matematiksel formülasyonunu yönlendirir. Topoloji Etüdü ağacında, Hedefler ve Sınırlandırmalar öğesine sağ tıklayın. Hedefler ve Sınırlandırmalar PropertyManager'ında, optimizasyon amaçlarından birini seçin: En iyi Sertlik ve Ağırlık Oranı, Kütleyi Minimuma İndir veya Maksimum Yer Değiştirmeyi Minimuma İndir.

Hedef olarak En İyi Sertlik ve Ağırlık Oranı'nı seçtiğinizde algoritma, genel esneklik (sertliğin karşıtı) ölçüsü manasına gelen modelin global uyumluluğunu minimize etmeyi amaçlar. Uyumluluk, tüm elemanların gerinim enerjisi toplamıyla tanımlanır.

Sınırlandırmalar

Sınırlandırmalar, tasarım alanı çözümlerini sınırlandırır. Sınırlandırmalar, aşağıdaki öğelere sınırlar uygular: kaldırılacak kütlenin yüzdesi, modelinizde gözlemlenen gerilimler (FOS), yer değiştirmeler veya öz frekans performans hedefleri. Optimizasyon sınırlandırmalarını Hedefler ve Sınırlandırmalar Propertymanager'ında tanımlarsınız. Kullanıcı arayüzü, seçtiğiniz hedefe göre uygulayabileceğiniz sınırlandırma tiplerini filtreler.

Korunan Bölgeler

Bunlar, modelinizin optimizasyon işleminin dışında tutulan ve son şekilde korunan bölgeleridir. Yükler ve fikstürler uyguladığınız geometrik objeler varsayılan olarak korunur. Optimizasyonun dışında tutulacak bölgeleri seçmek için Topoloji > Seçenekler > Korunmuş (Donmuş) Bölge ayarları menüsüne gidin. Korunacak ek yüzler seçmek için Üretim Kontrolü öğesine sağ tıklayın ve Korunmuş Bölge Ekle öğesini seçin.

Üretim Kontrolleri

Üretim süreçleri tarafından uygulanan geometrik sınırlandırmalar, optimize edilen parçanın üretilebilir olmasını sağlar. Üretim Kontrolleri öğesine sağ tıklayın ve Kalıptan Çıkarma Yönü, Kalınlık Kontrolü veya Simetri Kontrolü gibi istenen kontrolleri tanımlayın. Kalıptan Çıkarma Yönü PropertyManager'ında bir parçanın kalınlıklarında delikler oluşturmak için bir damgalama sınırlandırması da uygulayabilirsiniz. Simetri Kontrolü ile bileşenin optimize edilmiş şekline yarım, çeyrek veya sekizde bir simetri uygulayabilirsiniz.

Optimizasyon hedefi, üretim kontrolleri, mesh, yükler ve sınır koşulları ayarlarına bağlı olarak optimizasyon işlemi, ilk maksimum tasarım alanının bir türevi olan kabul edilebilir bir tasarım verir.