Skrýt obsah

Možnosti geometrické tolerance DimXpert

Tyto možnosti nastavují hodnoty tolerance a kritéria pro generování schémat geometrické tolerance vytvářených nástrojem Automatické kótovací schéma .
Tyto možnosti se týkají geometrických tolerancí aplikovaných pouze pomocí DimXperta pro díly. Neovlivní předtím existující prvky, kóty ani tolerance.
Použít MMC (max podmínka materiálu) na základny Určuje, zda je značka MMC umístěna v polích základny v případě, že značka základny je prvkem velikosti.

Použít jako primární základny: formulovat TTP. Nastaví hodnotu tolerance pro tolerance forem, jež jsou aplikovány na značky primární základny. DimXpert tuto možnost používá, když značka primární základny je rovina – v tomto případě je aplikována tolerance plochosti.



Uvedené kótovací schéma bylo vytvořeno nástrojem Automatické kótovací schéma pomocí základny A jako primární základny. Všimněte si tolerance plochosti aplikované na základnu A.

Použít jako sekundární základny: TTP orientace nebo umístění. Nastaví hodnotu tolerance pro tolerance orientace či umístění, jež jsou aplikovány na značky sekundární základny.



Uvedené kótovací schéma bylo vytvořeno nástrojem Automatické kótovací schéma pomocí základny A jako primární a základny B jako sekundární. Všimněte si tolerance pravoúhlosti aplikované na základnu B relativně k základně A.

Použít jako terciální základny: TTP orientace nebo umístění. Nastaví hodnotu tolerance pro tolerance orientace či umístění, jež jsou aplikovány na značky terciální základny.

Uvedené kótovací schéma bylo vytvořeno nástrojem Automatické kótovací schéma pomocí základny A jako primární, základny B jako sekundární a základny C jako značky terciální základny. Všimněte si tolerance umístění aplikované na základnu C relativně k základně A a B.

Základní kóty Možnosti základní kóty slouží k zapnutí či vypnutí tvorby základních kót a k výběru použití kótovacích schémat Řetězové nebo Od základny. Tato možnost se týká tolerancí umístění vytvořených příkazy Automatické kótovací schéma, Geometrická tolerance a Znovu vytvořit základní průměr.

Základní kóty lze automaticky vytvořit pro nejběžnější případy při aplikování geometrických tolerancí polohy na prvky válcového či kuželového zahloubení, válce, vrubu, jednoduché díry a drážky.

Dělící

Vytvoří řetězové kóty mezi rovnoběžnými prvky pole. Nejsou-li dané prvky rovnoběžné, jsou použity kóty od základny.

Základna

Vytvoří kóty od základny, které lze aplikovat na libovolné pole bez ohledu na jejich vzájemnou orientaci. V tomto příkladu nejsou všechny prvky v rámci rovnoběžné.

Základní kóty jsou vytvořeny pouze tehdy, když je lze umístit kolmo na osu či rovinu prvku. V uvedeném příkladu nejsou základní kóty vytvořeny, protože vruby nejsou rovnoběžné vzájemně ani s žádnou rovinou základny.
Příkaz Znovu vytvořit základní kóty slouží k vytvoření či opravě schématu základních kót pro danou geometrickou toleranci polohy. Pro podrobnosti viz Opětovné vytvoření základních kót.

Pokud např. upravíte pole děr přidáním či odebráním děr, schéma základních kót se zřejmě nezaktualizuje podle potřeby. Spuštěním tohoto příkazu jej opravíte. Když tento příkaz spustíte, DimXpert aplikuje kótovací schéma Od základny nebo Řetězové, které nastavíte pod položkou Nástroje > Možnosti > Vlastnosti dokumentu > DimXpert > Geometrická tolerance .

Řetězové kótování aplikované na pole děr
Základna
Poloha Definuje používaná kritéria a hodnoty tolerance při tvorbě tolerancí umístění.

U MMC (max podmínka materiálu)

Případně umístí značku MMC (maximální podmínka materiálu) do polí Tolerance 1 daného rámce ovládání prvků.

Kompozit

Vytvoří tolerance složené polohy.

Zrušením možnosti Složené vytvoříte jednosegmentové tolerance polohy.

Profil povrchu Definuje používaná kritéria a hodnoty tolerance při tvorbě tolerancí profilu povrchu.

Kompozit

Vytvoří tolerance složeného profilu.

Zrušením možnosti Složené vytvoříte jednosegmentové tolerance profilu.

Házení Určuje používanou toleranci při tvorbě tolerancí házení. Tolerance házení jsou vytvořeny pouze v případě, že Automatické kótovací schéma Typ dílu je Soustružený a Typ tolerance je Geometrický.


Vyjádřete svůj názor na toto téma

SOLIDWORKS uvítá vaše názory ohledně prezentace, přesnosti a obsahu dokumentace. Pomocí níže uvedeného formuláře zašlete komentáře a doporučení k tomuto tématu přímo dokumentačnímu týmu. Dokumentační tým nebude odpovídat na otázky související s technickou podporou. Klepnutím zde získáte informace o technické podpoře.

* Povinné

 
*Email:  
Předmět:   Váš názor na témata nápovědy
Stránka:   Možnosti geometrické tolerance DimXpert
*Komentář:  
*   Prohlašuji, že jsem si přečetl/a a souhlasím se zásadami ochrany osobních údajů, podle kterých bude společnost Dassault Systèmes zpracovávat moje osobní údaje

Tisk tématu

Zvolte rozsah, který se má tisknout:

x

Zjistili jsme, že používáte starší verzi prohlížeče než je Internet Explorer 7. Pro optimální zobrazení vám doporučujeme, aby jste upgradovali na Internet Explorer 7 nebo novější.

 Příště tuto zprávu nezobrazovat
x

Verze nápovědy na webu: SOLIDWORKS 2015 SP05

Chcete-li vypnout webovou nápovědu v rámci SOLIDWORKS a raději používat místní nápovědu, klikněte na Nápověda > Použít SOLIDWORKS nápovědu na webu.

Problémy s uživatelským rozhraním a vyhledáváním v nápovědě na webu nahlaste zástupci místní technické podpory. Zašlete váš názor na individuální témata nápovědy prostřednictvím odkazu “Váš názor na toto téma” na každé straně.