Skrýt obsah

Import hodnot napětí ve formě z aplikace SOLIDWORKS Plastics

Po spuštění procesu plnění (Proudění a + plnění) v aplikaci SOLIDWORKS Plastics Premium je možné reziduální napětí ve formě a teplotní data exportovat do souboru (*.POE) v binárním formátu, který software Simulation dokáže přečíst.

Simulací procesu chladnutí z teplot dosažených během procesu vstřikování do formy na pokojovou teplotu je možné vypočítat konečná zbytková napětí a deformace dílu.

  1. V softwaru SOLIDWORKS Plastics Premium postupujte takto:
    1. Proveďte analýzu Flow+Pack (Proudění a plnění), pro kterou chcete vypočítat zbytková napětí.

      Vyberte v PropertyManageru Pack Setting (Nastavení plnění) možnost Residual Stress Calculation (Výpočet zbytkového napětí).

    2. Exportujte hodnoty zbytkového napětí ve fromě do binárního souboru (*.POE).

      V binárním souboru jsou uloženy:

      • Souřadnice uzlů a spojení prvků původní sítě
      • Hodnoty uzlů pro teploty a reziduální napětí ve formě (tři komponenty normálního a tři smykového napětí)
      • Vlastnosti materiálu

      Ve správci PropertyManager Export v položce Typ vyberte možnost SOLIDWORKS Simulation a poté položku In-mold Residual Stress (Zbytkové napětí ve formě).

  2. Vytvořte studii nelineární statické simulace.
  3. Ve stromu simulace proveďte následující:
    1. Klikněte pravým tlačítkem na položku Vnější zatíženíST_external_loads.gif a vyberte možnost Zbytková napětí ve forměIn-mold stresses.png.
    2. Vyberte možnost Importovat napětí ve formě z aplikace SOLIDWORKS Plastics a přejděte do složky, kde umístěn soubor *.POE.

      Jestliže byl v softwaru SOLIDWORKS Plastics k danému dílu přiřazen materiál, je možnost Zahrnout materiál z aplikace SOLIDWORKS Plastics ve výchozím stavu aktivní. Pokud chcete použít jiný materiál, zrušte výběr této možnosti a použijte materiál z databáze materiálů SOLIDWORKS.

    3. Klepněte na tlačítko OK.
    4. Vytvořte síť a spusťte nelineární studii.

      Provádíte-li analýzu procesů po chlazení, vyberte na záložce Řešení v okně Nelineární - statická možnost Uložit data pro restartování analýzy.

    Po dokončení analýzy je možné vykreslit závěrečná reziduální napětí a deformovaný tvar dílu po jeho úplném ochlazení.

    Pokojová teplota je definována v nastavení Referenční teplota za nulového namáhání (záložka Vliv proudění/teplot).

    Finální deformace dílu (v pseudočase t = 1 s) zohledňují účinek zbytkových napětí ve formě (v pseudočase t = 0) i teplotních napětí při zchlazování (v čase t = 1 s).

  • Řešič interně namapuje informace o spojení uzlů a prvků uložené v souboru *.POE do nové sítě vytvořené v simulaci.
  • Data je možné z aplikace SOLIDWORKS Plastics Premium importovat pouze pro jeden díl, jehož síť je tvořena objemovými prvky a který používá lineární elastický izotropní materiál.
  • Při spuštění analýzy není potřeba přidávat uchycení. Nelineární řešič interně použije ke stabilizaci dílu a řešení jedinečnosti tuhosti měkké pružiny. Měkké pružiny budou použity na diagonální členy matice tuhosti a jejich velikost bude záviset na vlastnostech podkladového materiálu.


Vyjádřete svůj názor na toto téma

SOLIDWORKS uvítá vaše názory ohledně prezentace, přesnosti a obsahu dokumentace. Pomocí níže uvedeného formuláře zašlete komentáře a doporučení k tomuto tématu přímo dokumentačnímu týmu. Dokumentační tým nebude odpovídat na otázky související s technickou podporou. Klepnutím zde získáte informace o technické podpoře.

* Povinné

 
*Email:  
Předmět:   Váš názor na témata nápovědy
Stránka:   Import hodnot napětí ve formě z aplikace SOLIDWORKS Plastics
*Komentář:  
*   Prohlašuji, že jsem si přečetl/a a souhlasím se zásadami ochrany osobních údajů, podle kterých bude společnost Dassault Systèmes zpracovávat moje osobní údaje

Tisk tématu

Zvolte rozsah, který se má tisknout:

x

Zjistili jsme, že používáte starší verzi prohlížeče než je Internet Explorer 7. Pro optimální zobrazení vám doporučujeme, aby jste upgradovali na Internet Explorer 7 nebo novější.

 Příště tuto zprávu nezobrazovat
x

Verze nápovědy na webu: SOLIDWORKS 2015 SP05

Chcete-li vypnout webovou nápovědu v rámci SOLIDWORKS a raději používat místní nápovědu, klikněte na Nápověda > Použít SOLIDWORKS nápovědu na webu.

Problémy s uživatelským rozhraním a vyhledáváním v nápovědě na webu nahlaste zástupci místní technické podpory. Zašlete váš názor na individuální témata nápovědy prostřednictvím odkazu “Váš názor na toto téma” na každé straně.